Wracam do Was po długiej przerwie z notką kulinarną. Dziś pokarzę Wam wersję wegańską jajecznicy czyli tofucznice. Jak nazwa sama sugeruję głównym składniki jest tofu. Czy próbowaliście już tej potrawy czy jeszcze nie ? A może macie swoją ulubioną wersję ?
TOFUCZNICA (wersja czerwona)
SKŁAD :
tofu 100g
papryka czerwona 70g
pomidory koktajlowe 90g
pomidor malinowy kilka plasterków
hummus klasyczne do posmarowania
bułka zwykła 1 szt.
cebula 30g
olej rzepakowy 2 łyżki
przyprawa wędzona papryka
przyprawa kurkuma
pierz czarny
sól himalajska
WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, paprykę, pomidor i podsmażamy. W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu po czym przyprawy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje tofu . Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki pomidorka oraz przyprawiamy.
TOFUCZNICA (wersja żółta)
SKŁAD:
tofu 100g
papryka żółta (pokrojona ) 78g
papryka żółta cała 20g
kukurydza 120g
cebula 30g
hummus klasyczne do posmarowania
bułka zwykła 1 szt.
olej rzepakowy 2 łyżki
przyprawa wędzona papryka 2 łyżki
przykrawa kurkuma 3 łyżki
pieprz czarny szczypta
sól himalajska szczypta
WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, paprykę, kukurydzę (wcześniej odsączoną) i podsmażamy. W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu po czym przyprawy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje tofu . Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki papryki oraz przyprawiamy.
TOFUCZNICA (wersja zielona)
SKŁAD :
tofu 100g
cebula 20g
cukinia 85g
szpinak garść
ogródek gruntowy 60g
hummus klasyczne do posmarowania
bułka zwykła 1 szt.olej rzepakowy 2 łyżki
przyprawa wędzona papryka 2 łyżki
przyprawa kurkuma 3 łyżki
pierz czarny szczypta
sól himalajska szczypta
WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, cukinie, kukurydzę i podsmażamy. W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu. Po chwili dodajemy jeszcze szpinak i przyprawiamy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje tofu . Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki ogórka oraz przyprawiamy.
Wygladają apetycznie ale szczerze mówiąc muszę najpierw sprawdzić czy lubię tofu 😛 Jakos nie mialam okazji do tej pory skosztować. Ale różne jajecznicowe wariacje bardzo lubię 🙂
Sam nie wiem która wersja może być lepsza bo i nigdy czegoś podobnego nie jadłem. Smaku tofu nie znam, No, ale gdyby taka laska mnie poczęstowała, to na pewno bym nie odmówił.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam. 😉
Nie jadłam nigdy tofu, zwykłej jajecznicy- podobnie jak jajek- nie jadam.
Jajka mają dużo cholesterolu, i zwiększają ryzyko cukrzycy- staram się unikać tego produktu, tym bardziej że w mojej rodzinie bywały przypadki cukrzycy, lepiej się nie narażać na ryzyko 🙂
Pozdrawiam
Nie wiedziałam, że tofu można przygotować na taki sposób. Muszę spróbować, bo szczerze mówiąc, tofu tak sobie mi posmakowało a może tutaj będzie mi smakowało 🙂
48 komentarzy
Magdalena
wersja zielona wyglada przepysznie, kocham szpinak 🙂
Venus
Też uwielbiam 🤗szpinak
Sady
Wygladają apetycznie ale szczerze mówiąc muszę najpierw sprawdzić czy lubię tofu 😛 Jakos nie mialam okazji do tej pory skosztować. Ale różne jajecznicowe wariacje bardzo lubię 🙂
Venus
Tofu jest bez smaku to przyprawy nadają mu smak . Spróbuje konieczne 😁🤗
J. Kosik
Sam nie wiem która wersja może być lepsza bo i nigdy czegoś podobnego nie jadłem. Smaku tofu nie znam, No, ale gdyby taka laska mnie poczęstowała, to na pewno bym nie odmówił.
Życzę smacznego.
Pozdrawiam. 😉
Venus
Dziękuje za miłe słowa i polecam spróbować 😁
Lili93
Nie jadłam nigdy tofu, zwykłej jajecznicy- podobnie jak jajek- nie jadam.
Jajka mają dużo cholesterolu, i zwiększają ryzyko cukrzycy- staram się unikać tego produktu, tym bardziej że w mojej rodzinie bywały przypadki cukrzycy, lepiej się nie narażać na ryzyko 🙂
Pozdrawiam
Iwetta Żelaznowska
Muszę przyznać, że gdybyś nie napisała, że to tofu pomyślałabym, że to usmażoną zwykła jajecznica. Ależ to mega wygląda, ciekawe jak smakuje 🙂
Venus
Dlatego jest to wegańska jajecznica 😁
Justyna Żelaznowska-Łazarz
Interesujące połączenie, jeszcze nigdy nie jadłam tofu 🙂 Ciekawi mnie jego smak 🙂
Venus
Polecam . A samo tofu jest bez smaku 😁
Venus
Lili93 Ja nie jem jaj 4 lata wiec to co pokazuje to dobry zamiennik.
Anna
Wersja z tofu bardzo mnie ciekawi. Będę musiała spróbować.
Venus
Konieczne
Marzena T (Mania)
Nie wiedziałam, że tofu można przygotować na taki sposób. Muszę spróbować, bo szczerze mówiąc, tofu tak sobie mi posmakowało a może tutaj będzie mi smakowało 🙂
Venus
By tofu było dobre trzeba dobrze przyprawić.
Chocolade
Wszystkie trzy wyglądają ciekawie, ale wciąż nie mogę przekonać się do tofu 😛
Venus
Może jadłaś złe przyrządzone . Tofu same w sobie nie ma smaku
Iwona
Każdą wersję chętnie bym zjsdlla 🙂
Venus
Cieszę się 🤗
Anna
Nie wpadłabym na pomysł żeby do jajecznicy dać tofu. Będę musiała spróbować. Anna
Venus
To nie ma jajecznicy zwykłej . To jest 100% danie bez jaj
Pola
Wygląda apetycznie. Muszę wypróbować taką jajecznicę 😉
Venus
Konieczne nie zawsze trzeba jeść jajka 😁
Okiem Blondynki
Zapisuję wszystkie przepisy do wypróbowania, bo nie mogę się zdecydować na jedną wersję 😉
Venus
Super 😁Zawsze możesz zrobić swoją wariacje
Kinga
Muszę przetestować wersję zieloną ❤
Venus
Czyli lubisz jak ja szpinak pewne 😁
Majka
Bardzo ciekawe i apetyczne propozycje. Nie wiem która wersja lepsza, ale coś spróbuję. 🙂
Venus
Cieszę się 🤗
Kathy Leonia
jeju ale to pięknie wszystko wygląda:D aż ślinotok mam:D
Martyna
Bardzo fajne przepisy, nie jadłam jeszcze jajecznicy z tofu muszę zrobić czerwoną i zieloną 😊
Venus
Konieczne 😁 polecam dodać czarna sól . Mi się nie udało kupić .
Venus
Miło mi to czytać 😁
Sylwia
Nigdy nie jadłam tofucznicy, ale słyszałam, że jest pyszna i warto spróbować. 🙂
Venus
Polecam warto spróbować 😁
Karolina
Fajny pomysł na tofucznicę i to w dodatku w trzech różnych wariantach – wersja czerwona to chyba byłby mój numer 1 🙂
Venus
Super 😁
Lonna
Tofu jadłam chyba tylko raz, już nawet nie pamiętam jak smakowało 🙂 Takie jajecznice prezenują się bardzo smakowicie i chętnie bym ich spróbowała 🙂
Venus
I nie użyłam do nich grama jaj 😁
Magda
Nigdy nie jadłam tofucznicy, wersja ze szpinakiem najbardziej mnie kusi, ciekawa jestem czy to danie przypadłoby mi do gustu 🙂
Venus
Konieczne spróbuje 🤗
Z Pudełeczka
Nie jadłam takiej wersji 🙂 Wygląda jak z jajek 🙂
Venus
A zero jaj 😂
Do Połowy Pełna
Każda jedna wersja prezentuje się bradzo smakowicie 🙂
Venus
Cieszę się 😁
Beata
Wersja ze szpinakiem bardzo mi się spodobała. Nigdy jeszcze nie jadłam takiej
Venus
To super