TOFUCZNICA -wegańska jajecznica 3 wersje

Witajcie  Kochani  

Wracam do Was po długiej przerwie z notką kulinarną. Dziś pokarzę Wam wersję wegańską jajecznicy czyli tofucznice. Jak nazwa sama sugeruję głównym składniki jest tofu. Czy próbowaliście już tej potrawy czy jeszcze nie ? A może macie swoją ulubioną  wersję ? 
TOFUCZNICA (wersja czerwona)
SKŁAD :
  • tofu 100g
  • papryka czerwona 70g
  • pomidory koktajlowe 90g
  • pomidor malinowy kilka plasterków
  • hummus klasyczne do posmarowania
  • bułka zwykła 1 szt.
  • cebula 30g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawa wędzona papryka
  • przyprawa kurkuma
  • pierz czarny
  • sól himalajska
WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, paprykę, pomidor i podsmażamy.  W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu po czym przyprawy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje  tofu .  Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki pomidorka oraz przyprawiamy. 
TOFUCZNICA (wersja żółta)
SKŁAD:
  • tofu 100g
  • papryka żółta (pokrojona ) 78g
  • papryka żółta cała 20g
  • kukurydza 120g
  • cebula 30g
  • hummus klasyczne do posmarowania
  • bułka zwykła 1 szt.
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawa wędzona papryka 2 łyżki
  • przykrawa kurkuma 3 łyżki
  • pieprz czarny szczypta
  • sól himalajska szczypta

WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, paprykę, kukurydzę (wcześniej odsączoną) i podsmażamy.  W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu po czym przyprawy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje  tofu .  Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki papryki oraz przyprawiamy.
TOFUCZNICA (wersja zielona)
SKŁAD :
  • tofu 100g
  • cebula 20g
  • cukinia 85g
  • szpinak garść
  • ogródek gruntowy 60g
  • hummus klasyczne do posmarowania
  • bułka zwykła 1 szt.olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawa wędzona papryka 2 łyżki
  • przyprawa kurkuma 3 łyżki
  • pierz czarny szczypta
  • sól himalajska szczypta
WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, cukinie, kukurydzę i  podsmażamy.  W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu. Po chwili dodajemy jeszcze szpinak i przyprawiamy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje  tofu .  Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki ogórka oraz przyprawiamy.

48 komentarzy

Skomentuj Lonna Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *