TOFUCZNICA -wegańska jajecznica 3 wersje

Witajcie  Kochani  

Wracam do Was po długiej przerwie z notką kulinarną. Dziś pokarzę Wam wersję wegańską jajecznicy czyli tofucznice. Jak nazwa sama sugeruję głównym składniki jest tofu. Czy próbowaliście już tej potrawy czy jeszcze nie ? A może macie swoją ulubioną  wersję ? 
TOFUCZNICA (wersja czerwona)
SKŁAD :
  • tofu 100g
  • papryka czerwona 70g
  • pomidory koktajlowe 90g
  • pomidor malinowy kilka plasterków
  • hummus klasyczne do posmarowania
  • bułka zwykła 1 szt.
  • cebula 30g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawa wędzona papryka
  • przyprawa kurkuma
  • pierz czarny
  • sól himalajska
WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, paprykę, pomidor i podsmażamy.  W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu po czym przyprawy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje  tofu .  Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki pomidorka oraz przyprawiamy. 
TOFUCZNICA (wersja żółta)
SKŁAD:
  • tofu 100g
  • papryka żółta (pokrojona ) 78g
  • papryka żółta cała 20g
  • kukurydza 120g
  • cebula 30g
  • hummus klasyczne do posmarowania
  • bułka zwykła 1 szt.
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawa wędzona papryka 2 łyżki
  • przykrawa kurkuma 3 łyżki
  • pieprz czarny szczypta
  • sól himalajska szczypta

WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, paprykę, kukurydzę (wcześniej odsączoną) i podsmażamy.  W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu po czym przyprawy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje  tofu .  Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki papryki oraz przyprawiamy.
TOFUCZNICA (wersja zielona)
SKŁAD :
  • tofu 100g
  • cebula 20g
  • cukinia 85g
  • szpinak garść
  • ogródek gruntowy 60g
  • hummus klasyczne do posmarowania
  • bułka zwykła 1 szt.olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawa wędzona papryka 2 łyżki
  • przyprawa kurkuma 3 łyżki
  • pierz czarny szczypta
  • sól himalajska szczypta
WYKONANIE :
Na rozgrzanej patelni z olejem dodajemy cebule, cukinie, kukurydzę i  podsmażamy.  W dalszej części dodajemy rozgniecione (widelcem lub palcami) tofu. Po chwili dodajemy jeszcze szpinak i przyprawiamy. Podsmażamy do momentu , aż tofucznica nabierze koloru i zmieni się trochę konsystencje  tofu .  Między czasie kroimy bułkę, smarujemy ją hummusem i kładziemy na nią plasterki ogórka oraz przyprawiamy.

48 myśli w temacie “TOFUCZNICA -wegańska jajecznica 3 wersje”

  1. Wygladają apetycznie ale szczerze mówiąc muszę najpierw sprawdzić czy lubię tofu 😛 Jakos nie mialam okazji do tej pory skosztować. Ale różne jajecznicowe wariacje bardzo lubię 🙂

  2. Sam nie wiem która wersja może być lepsza bo i nigdy czegoś podobnego nie jadłem. Smaku tofu nie znam, No, ale gdyby taka laska mnie poczęstowała, to na pewno bym nie odmówił.
    Życzę smacznego.
    Pozdrawiam. 😉

  3. Nie jadłam nigdy tofu, zwykłej jajecznicy- podobnie jak jajek- nie jadam.
    Jajka mają dużo cholesterolu, i zwiększają ryzyko cukrzycy- staram się unikać tego produktu, tym bardziej że w mojej rodzinie bywały przypadki cukrzycy, lepiej się nie narażać na ryzyko 🙂
    Pozdrawiam

  4. Tofu jadłam chyba tylko raz, już nawet nie pamiętam jak smakowało 🙂 Takie jajecznice prezenują się bardzo smakowicie i chętnie bym ich spróbowała 🙂

Skomentuj Iwona Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *