Tradycyjny Obiad Ze Schabowym WERSJI WEGAŃSKIE

Witajcie Kochani 
Dziś przychodzę z notką kulinarną .  Zaprezentuję Wam tradycyjny obiad wersji  wegańskiej . 

SCHABOWY Z ZIEMNIAKAMI I MIZERIĄ

SKŁAD:

  • boczniaki 200 g
  • ziemniaki 3 szt.
  • ogórki gruntowe 3 szt.
  • cebula 1/4
  • jogurt sojowy 150 g
  • mleko sojowe 3 łyżki
  • koperek 2 łyżki
  • mąka pszenna 5 łyżek
  • bułka tarta 5 łyżek
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • sól himalajska szczypta
  • czarny pieprz szczypta
  • papryka wędzona
  • majeranek
  • zioła prowansalskie

WYKONANIE:

Ziemiankim obieramy  i gotujemy w osolonej wodzie. Ogórki gruntowe obieramy ze skórki i ścieramy na trace .Dodajemy troszkę  soli mieszamy i odstawiam na chwilę do lodówki.Przygotowujemy 3  talerze do jednego wlewamy  mleko roślinne z przyprawami  , do kolejnego mąkę z przyprawami oraz do ostatniego  bułkę  tartą.Obtaczamy  boczniaki podobnie jak przy tradycyjnym schabowym, ale zamiast  jajka używamy mleko roślinny.Smażymy boczniaki po obu stronach na oleju rzepakowy. Wyciągamy ogórki z lodówki dodajemy pokrojoną cebulę, jogurt sojowy , koperek oraz szczypta soli i pieprzu .Mieszamy .Wykładamy wszystko na talerz i posypujemy  ziemniaki koperkiem.                                Zamiast boczniaka  możemy użyć kotletów sojowych lub tofu . 

46 komentarzy

Skomentuj Marzena T (Mania) Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *