PŁATKI OWSIANE na „3” sposoby

Witajcie Kochani

Dziś przychodzę do Was z kolejnym tematem kulinarnym. Pokarzę Wam 3 sposoby na płatki owsiane , ale nie formie owsianki. Wszystkie przepisy są wegańskie. 

PLACKI OWSIANE WEGAŃSKIE

SKŁAD:
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • płatki owsiane 1 szklanka
  • mleko sojowe 1 szklanka
  • siemie lniane (w nasionach) 2 łyżki
  • masło orzechowe 3 łyżeczki
  • syrop daktylowy 2 łyżeczki
  • aromat waniliowy 2 kropelki
  • banany 2
WYKONANIE:Olej rzepakowy, płatki owsiane, mleko sojowe, siebie lniane, syrop daktylowy , 1 banan i aromat waniliowy  miksujemy razem . Potem na rozgrzanej patelni formując placuszki smaży po obu stronach . Dalej nakładamy na talerz dodajemy pokrojonego banana i masło orzechowe.

CIASTKA OWSIANE WEGAŃSKIE

SKŁAD: 
  • banany 2
  • płatki owsiane 1 szklanka
  • suszona żurawina 70g
  • orzechy włoskie 50g
WYKONANIE:Banany miksujemy i przekładamy do miski. Do niej dodajemy orzechy włoskie(które wcześniej siekaliśmy), płatki owsiane i żurawinę. Mieszamy . Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i nakładamy formując w ciastkach. Pieczemy w temp. 175 stopni przez 15min.

NALEŚNIKI OWSIANE WEGAŃSKIE

SKŁAD:
  • mleko sojowe 700ml
  • płatki owsiane 250g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • siemie lniane (w nasionach) 2 łyżki
  • banan 1
  • borówki 60g
  • granat 60g
  • dżem truskawkowy wegański
WYKONANIE: Mleko sojowe, olej rzepakowym , płatki owsiane i siebie lniane miksujemy razem. Przelewamy do miski i dajemy 10 min mu odczekać. Potem smażymy naleśniki z obu stron  jeśli jest potrzeba możemy użyć oleju do smażenia. Tak stworzone naleśniki smarujemy dżem i składamy a na zewnątrz posypujemy owocami. 

49 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *