Placki Tortili na 3 sposoby

Witajcie Kochani

Dziś przychodzę do Was z kulinarną notką. Pokarzę trzy sposoby na placek pszenny czyli placek tortille . Można ją wykorzystać na różne osoby. Pamiętajcie, że są moje wariacje . Każda zawartość  można zmienić to już zależy od tego co sami lubicie. 

TORTILLA (wegetariańska)

SKŁAD :

  • placek pszenny (tortilla ) 2 szt.
  • wegański gyros 80g
  • pomidorki koktajlowe 70g
  • ogórek gruntowy 66g
  • roszponka garść
  • rzodkiewka 50g
  • kukurydza 40g
  • ser feta 75g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • majonez wegański 3 łyżki
  • ketchup 2 łyżki
  • woda niegazowana
  • przyprawa do sałatek 3 łyżeczki

WYKONANIE:

SOS:(Majonez łączymy ketchupem dodajemy trochę przyprawy , wody by sos rozrzedzić i mieszamy )FARSZ:(Mięso wegańskie smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym tak jak na opakowaniu u mnie było 5-6 min )PLACKI TORTILLI:(Na suchej rozgrzanej patelni kładziemy na 3 min lub zależności jak napisane jest na opakowaniu i smażymy z obu stron)Na koniec kładziemy placek na desce lub talerzu i nakładamy na niego wszystkie składniki (mięso vege, ogórek, rzodkiewka , rukola ,pomidorki , kukurydza, ser feta po czym polewamy sosem i składamy. 

BURRITO (wegańskie)

SKŁAD :

  • placek pszenny (tortilla) 2 szt.
  • pomidory krojone w puszce 400g
  • czerwona fasola z puszki 100g
  • pieczarki 50g
  • papryka czerwona 70g
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • przyprawa meksykańska 4 łyżeczki

WYKONANIE :

FARSZ:( Do garnka w którym jest rozgrzany olej rzepakowy dodajemy pieczarki i papryka po czasie dodajemy też czerwoną fasole , pomidory z puszki . Mieszając  dodajemy przyprawę i tak smażymy)PLACKI TORTILLI:(Na suchej rozgrzanej patelni kładziemy na 3 min lub zależności jak napisane jest na opakowaniu i smażymy z obu stron)Na koniec kładziemy placek na desce lub talerzu i nakładamy na jego farsz i zawijamy. 

QUESADILLA (wegetariańska )

SKŁAD :

  • placek pszenny (tortilla) 2 szt.
  • pieczarki 90g
  • papryka czerwona 80g
  • kukurydza 40g
  • cebula 20g
  • tofu wędzone 90g
  • ser cheddar 5-6 łyżki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • ketchup
  • papryka wędzona 3 łyżeczki
  • bazylia 2 łyżeczki
  • oregano 2 łyżeczki

WYKONANIE :

FARSZ: (Do garnka z rozgrzanym olejem dodajemy cebula podsmażamy po czym dodajemy rozdrobnione tofu i przyprawy . Tak przez jakiś czas smażymy  po czym dodajemy pieczarki i paprykę )Następnie na suchej rozgrzanej patelni dajemy jeden placek i posypujemy go serem po czym dodajemy farsz ,kolejna warstwę sera i przykrywamy drugi plackiem. Smaży do momentu aż ser zacznie się kleić po czym odwracamy placek na druga stronę i też chwilę smażymy . Tak gotową quasadille  wykładamy na talerz dekorujemy ketchupem. 

49 myśli w temacie “Placki Tortili na 3 sposoby”

  1. Jestem zdecydowanie team wege jak TY 🙂 Ja tortillę zwyklę robiłam na dwa sposoby, albo tradycyjnie ( zmieniałam tylko dodatki) , albo jako zapiekankę w piecu ( wyszła pysznie) – nawet nie pomyślałam ,że można z niej zrobić smaczną quesadillę 🙂

    pozdrawiam

  2. Ja z kolei, nie przepadam za tortillą- czasami jakąś tam kupię, ale raz na kilka miesięcy.
    Nie jest to jednak jedzonko, za którym przepadam.
    Pozdrawiam

  3. Myślałem, że tortilla jest z mąki kukurydzianej, bo przecież w Meksyku kiedyś rosła tylko kukurydza.
    Musiałbym spróbować by przekonać się do smaku. Tego typu kuchnia jest mi obca.
    Życzę smacznego. 😉

  4. Muszę koniecznie spróbować, bo uwielbiam tortillę na różne sposoby. Mój ulubiony to tortilla z pieczarkami, serem cheddar i cebulka. Tylko tyle wystarczy i mamy pyszną kolację!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *