MOJE PUDEŁKA DIETETYCZNE

Witajcie Kochani 
           Dziś przychodzę do Was z filmem , którym pokazuję co robie by zdrowo jeść .  Kiedyś chciałam kupować catering ale jak dowiedziałam , że nie wiadomo czy produkty są świeże i jak są przygotowywane. Zrezygnowałam z tego pomysłu. Zaczęłam robić sama takie pudełka , bo  wtedy : wiem co w nich jest,  wiem jak jest przygotowane  i jest taniej . Choć powiem Wam szczerze , że gdybym  znalazła firmę , która  rzeczywiście ma super jakość itp to pewnie bym się skusiła. Gdyż coś takiego oszczędza czas , którego mi cały czas brakuje . 

Tutaj macie rozpisane wszystkie przepisy ( bierzcie pod uwagę , że są to posiłki na 2 dni )

ŚNIADANIE (płatki owsiane z owocami ) :

  • płatki owsiane 100g
  • banan 192 g
  • kiwi 84 g
  • borówki amerykańskie 50 g
  • płatki migdałów 2 łyżki
  • syrop daktylowy 2 łyżki
DZIAŁANIE :  Płatki owsiane zalewamy wodą gdy namokną dodajemy  umyte i pokrojone owoce (banan, kiwi , borówka amerykańska) i płatki migdałów. Na koniec polewamy syropem daktylowym.   

DRUGIE ŚNIADANIE (jogurt sojowy 200g )

OBIAD ( curry z ryżem ) :

  • ryż basmati 200 g
  • batat 235 g
  • marchewka 168 g
  • cukinia 320 g
  • ciecierzyca z puszki 65 g
  • szpinak garść
  • mleko kokosowe 400ml
  • płatki drożdżowe 2 łyżki
  • przyprawa curry 3 łyżki
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • pół himalajska szczypta
DZIAŁANIE : Ryż gotujemy w jednym garnku osolonej  wodzie w drugim garnku gotujemy obrane i pokrojone marchewkę i batata. Na podgrzanym oleju na patelni dodajemy cukinie  i ciecierzyce . Później dodajemy marchewkę i batata  oraz zalewamy to mlekiem kokosowy  oraz dodajemy 3 łyżki przyprawy. Po chwile dodajemy szpinak  i by zagęścić sos dodałam 2 łyżki płatków drożdżowych.  

KOLACJA ( al’a burito) :

  • placki tortile
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • vege gyros 150 g
  • ogórek gruntowy 58 g
  • rzodkiewki 45 g
  • pomidory koktajlowe 55 g
  • awokado 25 g
  • papryka (czerwona ) 66 g
  • papryka (żółta) 64 g
  • ser feta 150 g
  • majonez vege
  • przecier pomidorowy
DZIAŁANIE: Smażymy na jednej  patelni vege gyrosa na oleju . A na drugiej suchej patelni podgrzewamy placki tortillę . Po wyciągnięciu  placek smarujemy majonezem i przecierem pomidorowym po czym dodajemy dodatki i składamy  placek. 

69 myśli w temacie “MOJE PUDEŁKA DIETETYCZNE”

        1. Czy zajmuje dużo czasu ? Ja gotuje 2 razy w tygodniu i zajmuje mi to ok 2h a w soboty zamawiam na wynos lub jem na mieście . Nie mam czasu ani możliwości na gotowanie codzienne .

  1. Myślę, że niebawem też wrócę do swojej diety pudełkowej. To bardzo wygodne, nawet jeżeli sami takie pudełka mamy przygotować 🙂 Często robię obiad w większej ilości i później mrożę. To też pozwala zaoszczędzić czas i zawsze jestem spokojniejsza, jak mam zabiegany dzień i świadomość, że mam zamrożony obiad na czarną godzinę 🙂

  2. Ja nawet gdybym znalazła firmę o pewnej jakości to i tak bym przygotowywała samodzielnie. Jednak liczę koszty takiego cateringu a własnych składników. No wiadomo zaoszczędzony czas też kosztuje ale no przyznam szczerze, ze mnie nie stać :P. Przepisy ekstra, zdrowo, pożywnie, smakowicie <3

    1. Masz racje z cenami to czasem w kosmos idą tylko za tym rzadko idzie jakość . Myślałam o tym by sobie czas zaoszczędzić , ale chyba pozostanę przy swoich pudełkach .

  3. Też chciałam catering, ale jak zobaczyłam cenę to odpuściłam ;p Jestem na diecie, ale gotuje sama 🙂
    Twoje dania wyglądają przepysznie! Zjadłabym wszytko z Twoich propozycji 🙂

    1. Cena jest kosmiczna , ale jakoś też jest porażką . Płacić krocie za gówno – masakra . Dlatego chyba lepiej ze sobie same gotujemy . 😁

  4. Same pyszności 🙂 Moim zdaniem warto poświęcić czas samemu na przygotowanie posiłków, bo tak jak mówisz – z cateringami różnie bywa. Są dość drogie i niektóre idą w ilość, a nie jakość.

    1. Rozumiem Cię z dziećmi jest trudniej . Mają bardziej wybredne podniebienie . Może jsk będą starsze będzie latwiej lub polecam robić półprodukty . Po za tym ja robię pudełka , bo jestem rozjazdach wiec nie mogę codziennie gotować. Gotuje 2 razy w tygodniu a w każda sobotę zamawiam na wnos lub idę na miasto zjeść. Zdrowo warto jeść , ale czasem nożna sobie pozwolić nawet na fastfood😁

  5. Nie dość, że zdrowo to jeszcze smacznie. Masz rację, że jak coś sami przygotowujemy to mamy pewność, że jest to dobrej jakości. Tyle, że faktycznie przy ciągłym braku czasu gotowe zestawy są też dobrym rozwiązaniem.

  6. Pysznie się prezentują te pudełeczka 🙂 Ja na razie wciąż pracuje zdalnie, ale jak w końcu wrócę do pracy to też zamierzam sobie przygotowywać takie zdrowe lunchboxy 🙂

  7. ja często celowo robię jedzenia za dużo, by zamrozić. I np dziś, jak jest piękna pogoda, to rano wyciągam pudełko z zupą na obiad, i nie marnuję godziny w kuchni. Mam wrażenie, że domowe gotowanie jest tańsze, gotuję to co lubię 🙂

  8. Jak najbardziej Cię rozumiem -lepiej jest samemu przygotować ,ryzyko zatrucia się jest mniejsze.
    Też nie lubię robić jedzenia „na zapas „-wtedy zazwyczaj jedzonko się psuje i ląduje w koszu ,a nie cierpie wyrzucać jedzenia
    Pozdrawiam

  9. Pysznie to wszystko wygląda, ślinka cieknie 😀 Przepisy na a’la burrito i ryż z curry na pewno wypróbuję, do płatków owsianych się jakoś przekonać nie mogę, ale może się skuszę 🙂

    1. Super 🙂 Jeśli nie lubisz płatków owsianych możesz użyć innych np. płatki ryżowe lub płatki jaglane itp . A nawet kukurydziane tylko warto wtedy patrzeć na skład .

Skomentuj Venus Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *