CUKINIA na „2” sposoby

Witajcie Kochani 
Dziś przychodzę do Was z tematem kulinarnym . Pokarzę Wam moje sposoby na cukinię.                                         Takich przepisów jest bardzo dużo, więc chętnie poczytam też o Waszych inspiracjach .                                                       Warto  wprowadzić cuknie do diety , bo jest to bardzo zdrowe warzywo.  Choćby dlatego, że pomaga  w regulacji poziomu glukozy we krwi czy choćby odkwasza organizm  oraz jest lekko strawna, dzięki czemu nie obciążają aż tak układu  pokarmowego. 
MAKARON Z CUKINI 

SKŁADNIKI :

  • cukinia – 360g
  • szpinak – garść
  • pomidorki koktajlowe (czerwone) – 57g
  • pomidorki koktajlowe (żółte) – 50g
  • pomidorki koktajlowe (bordowe) – 60g
  • pomidory krojone z puszki – 400g
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • przyprawa zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • przeprawa bazylia – 1 łyżeczka
  • przypraw oregano – 1 łyżeczka
WYKONANIE :  Obieraczką obieramy cukinie tak by stworzyć z niej makaron . Kroimy pomidorki .  Dajemy wszystkie  warzywa pomidorki, szpinak i cukinię  na patelnie już z podgrzanym olejem.  Po chwili dodajemy  pomidory krojone z puszki i przyprawy i tak dusimy do momentu  aż cukinia będzie al dente.
CUKNINIA FASZEROWANA 

SKŁADNIKI:

  • cukinia – 358g
  • komosa ryżowa – 80g
  • papryka (żółto) – 50g
  • papryka (czerwona) – 50g
  • szpinak – garść
  • przyprawa oregano – ł1 łyżeczka
  • przyprawa oregano – 1 łyżeczka
  • przyprawa zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
  • woda – 1 szklanka

WYKONANIE : Po wydrążone cukinii dajemy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni  na 15min . Farsz -  do  ugotowanej komosy ryżowej dodajemy pokrojone  warzywa (papryka, szpinak, miąższ z cukinii) i przyprawy . Chwilę tak gotujemy. Po wyciągnięciu  cukinii wypełniamy  farszem  i wkładamy ją jeszcze na kolejne 15 min .

46 komentarzy

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *