CUKINIA na „2” sposoby
Witajcie Kochani
Dziś przychodzę do Was z tematem kulinarnym . Pokarzę Wam moje sposoby na cukinię. Takich przepisów jest bardzo dużo, więc chętnie poczytam też o Waszych inspiracjach . Warto wprowadzić cuknie do diety , bo jest to bardzo zdrowe warzywo. Choćby dlatego, że pomaga w regulacji poziomu glukozy we krwi czy choćby odkwasza organizm oraz jest lekko strawna, dzięki czemu nie obciążają aż tak układu pokarmowego.
MAKARON Z CUKINI
SKŁADNIKI :
- cukinia – 360g
- szpinak – garść
- pomidorki koktajlowe (czerwone) – 57g
- pomidorki koktajlowe (żółte) – 50g
- pomidorki koktajlowe (bordowe) – 60g
- pomidory krojone z puszki – 400g
- olej rzepakowy – 1 łyżka
- przyprawa zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- przeprawa bazylia – 1 łyżeczka
- przypraw oregano – 1 łyżeczka
WYKONANIE : Obieraczką obieramy cukinie tak by stworzyć z niej makaron . Kroimy pomidorki . Dajemy wszystkie warzywa pomidorki, szpinak i cukinię na patelnie już z podgrzanym olejem. Po chwili dodajemy pomidory krojone z puszki i przyprawy i tak dusimy do momentu aż cukinia będzie al dente.
CUKNINIA FASZEROWANA
SKŁADNIKI:
- cukinia – 358g
- komosa ryżowa – 80g
- papryka (żółto) – 50g
- papryka (czerwona) – 50g
- szpinak – garść
- przyprawa oregano – ł1 łyżeczka
- przyprawa oregano – 1 łyżeczka
- przyprawa zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- woda – 1 szklanka
WYKONANIE : Po wydrążone cukinii dajemy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 15min . Farsz - do ugotowanej komosy ryżowej dodajemy pokrojone warzywa (papryka, szpinak, miąższ z cukinii) i przyprawy . Chwilę tak gotujemy. Po wyciągnięciu cukinii wypełniamy farszem i wkładamy ją jeszcze na kolejne 15 min .
46 komentarzy
Joanna
Kocham cukinię. Przepisy chętnie wypróbuję 🙂
Venus
Super to trafiłam 🙂
Agata
Uwielbiam cukinie! To jedno z moich ulubionych warzyw 🙂 Konieczzni muszę wypróbować Twoje przepisy 🙂
Venus
Miłego testowania 🙂
madziakowo
wczoraj akurat kupilam dwie 🙂
Venus
To może się zainspirujesz 😉
Magda
Cukinia jest pyszna i bardzo uniwersalna 🙂 pyszne dania 🙂
Venus
I bardzo zdrowa 🙂
Sady Sana
Faszerowaną cukinię nie raz jadłam ale tego „makaronu” musze spróbować 🙂
Venus
Polecam. Oczywiście makaron z cukini można zrobić na różne sposoby .
Sys
ja jakoś nie mogę się przekonać do cukinii 😛 tylko raz się zdarzyło, że mi smakowała. Znajoma przyrządziła szaszłyki z cukinią i były pyszne! nigdy potem nie zdecydowałam się zjeść cukinii 😛
Venus
A leczo próbowałaś ?
Life by Kadia
Świetne propozycje 🙂 Ja najczęściej cukinię daje do leczo 🙂
Venus
Właśnie mi zrobiłaś smaka 😋
beti
Bardzo lubię cukinię 🙂
Venus
To takie nie pozorne warzywo 🙂 a tle daje .
Lili93
Mi niestety, cukinia kompletnie nie smakuje-nigdy się raczej do niej nie przekonam 🤷♀️
Mam nadzieję że jak najszybciej wrócisz do pełni sił 😘
Pozdrawiam
Venus
A leczo lubisz ? To chyba najlepsza potrwa by przemycić to warzywo .
Kathy Leonia
robiłam taką zapiekaną cukinię:) pycha:D kocham też zwykłą z masełkiem opiekaną w tosterze:D
Venus
Ciekawa ta propozycja cukinia opiekana w tosterze .
Kathy Leonia
szybko, prosto i zdrowo:) omom:)
Venus
Ale trzeba mieć toster 😁
Marzena T (Mania)
Uwielbiam cukinie, robię faszerowaną ale makaronu z cukini jeszcze nie miałam 😀
Venus
Polecam bo to ciekawa alternatywa dla zwykłego makaronu 🙂
Himawan Sant
Nie tylko pyszna, ale także piękna prezentacja potrawy z cukinii, która zwiększy Twój apetyt
Venus
Thank you 🤗
Iwona
Uwielbiam cukinię. Nie dość że smaczna, to jeszcze bardzo zdrową. I fajnie pasuje nawet do słodkich wypieków 🙂
Venus
To prawda 🙂 Wiem że jest ciasto z cukinii , ale jescze nie robiłam .
Naćpana książkami
Uwielbiam cukinię. Ciekawy przepis. 🙂 Z pewnością skorzystam.
Venus
Dziękuje 🙂
Martyna
Bardzo ciekawe dania, uwielbiam potrawy z cukinią 😊
Venus
Miło mi
Dorota z kobietytomy.pl
a ja dzisiaj mam w domu krem z cukinii 🙂
Venus
Też pyszności 🙂
Justyna
Uwielbiam cukinię. Najczęściej smażę ją w panierce, jak kotlety, czasem faszeruję. Z chęcią skosztuję twoich wegańskich dań 😋!!!
Venus
Też ciekawy sposób 🙂 W końcu pomysłów na nią jest wiele . Do wyboru do koloru .
Monika Olga
Dziękuję za pomysły na cukinię 🙂 Zazwyczaj jemy ją tylko w leczo.
Venus
Kocham leczo 🙂 tylko robi wersje bez miesa .
Sylvia Voyages
Uwielbiam cukinię! Spróbuję z ciekawością 🙂
Venus
Polecam 🙂 każdy przepis można z modyfikować pod siebie 😁
Iwetta
Bardzo lubię faszerowaną cukinię 🙂
Ale lubię też taką pokrojoną w krążki, namoczoną w jajku i bułce tartej i smażoną jak kotlety 🙂 pycha!
Venus
Ciekawa propozycja 🙂
aagnieszkaa1
To ja polecam zupę krem z cukinii albo placuszki 🙂
Venus
Muszę wypróbować 😁
Chocolade
Muszę kiedyś zrobić takie faszerowane cukinie 🙂
Venus
Konieczne 🙂